Články | Prodej bytu v panelovém domě? Neotálejte!

Prodej bytu v panelovém domě? Neotálejte!

ŘEŠÍM NEMOVITOST Články Prodej bytu v panelovém domě? Neotálejte!
23 září, 2018

Prodej bytu v panelovém domě? Neotálejte!

Zvažujete prodej bytu v panelovém domě na některém z pražských sídlišť? V současné chvíli již rozhodně neotálejte a pusťte se do prodeje. Ačkoli se může zdát, že ceny neustále rapidně rostou, u všech typů nemovitostí tomu tak není. Stále rostoucí ceny a neutuchající zájem vládne u novostaveb a pozemků. Zájem o stávající stavby (především byty v panelových domech) začíná u kupujících mírně stagnovat. A bohužel pro prodávající se nejedná o doznívání „prázdninového“ období. Důvodů je hned několik.

Porovnáme-li nabídkové ceny přibližně stejně velkých bytů (cca 70 – 80m2 ) s podobnou občanskou vybaveností a dostupností na MHD, rozdíl mezi novostavbou a sídlištním bytem v panelovém domě je na první pohled významný. Novostavby začínají s cenami o jeden milion a více korun výše. Jenže…

Mnoho kupujících si dokáže spočítat celkovou finální nákladovost, která v konečné fázi u stávajících bytů v panelovém domě nevychází o tolik „laciněji“, jak se na první pohled může zdát. U stávajícího bytu v osobním vlastnictví před rekonstrukcí musí kupující kalkulovat s nákladem na rekonstrukci a se 4% daně z nabytí nemovitosti z kupní ceny. Tyto náklady navyšující celkovou cenu nemovitosti nejsou zanedbatelné, a proto se mnohdy konečná cena téměř dorovná na základní nabídkovou cenu zcela nového a velikostně podobného bytu v developerském projektu. A když k této skutečnosti zájemci o koupi bytu přičtou v případě panelových bytů problémy s parkováním, narůstající potíže se sousedy kvůli krátkodobým pronájmům (Airbnb – fluktuace osazenstva, zvyšování rizika vykrádání, apod.), jakému bytu dají přednost? U novostaveb navíc neplatí 4% daně z nabytí nemovité věci, parkování je často vyřešené, netráví čas zařizováním rekonstrukce a navíc získávají čas na našetření větší jistiny. Mnoho developerů žádá jen rezervační poplatek a např. první splátku ve výši cca 10%. A protože banky velmi často zbytek kupní ceny zafinancují až po kolaudaci nemovitosti, mohou zájemci o koupi ještě cca 1-2 roky (po dobu výstavby) šetřit a zajistit si tak jistinu ve výši, kterou vyžaduje banka před tím, než se začne hypotéka čerpat (v současné době nutnost vlastních prostředků ve výši cca 20%). Chybějících nutných 10% si kupující v poklidu došetří a navíc zafixováním úrokové sazby mají jistotu současné úrokové sazby i za jeden až dva roky, kdy začnou nemovitost fyzicky užívat a splácet.

Z výše popsaných důvodů, jste-li v roli budoucích prodávajících panelového bytu, neoddalujte plánovaný prodej. Nabídka ze strany developerů začíná sílit, podmínky získávání hypotečních úvěrů se začínají opět zpřísňovat, a první, o co přestanou mít kupující postupně zájem, budou byty v panelových domech na sídlištích, které jsou po celou dobu (respektive již historicky) vnímány jako „nejlevnější“ způsob bydlení.

S námi se prodeje a pronájmu nemovitosti bát nemusíte. Jsme totiž jiní...

KONTAKT
Zobrazit tlačítka
Skrýt tlačítka