Články | 2022 u konce, 2023 před námi

2022 u konce, 2023 před námi

ŘEŠÍM NEMOVITOST Články 2022 u konce, 2023 před námi
25 prosince, 2022

2022 u konce, 2023 před námi

Na závěr roku mi dovolte jeho drobné a krátké shrnutí včetně odhadu situace na realitním trhu pro rok budoucí.

Rok 2022 doslova zatřásl s realitním trhem. Zvýšila se poptávka po nájemním bydlení a snížila se poptávka po koupi nemovitostí. Zvýšily se úrokové sazby na úvěrovém trhu a snížily se počty uzavřených hypotečních úvěrů v souvislosti s nákupem nemovitostí. Ať už vlastní nebo nájemní bydlení, u obou variant lidem extrémně vzrostly náklady na bydlení (dražší splátky hypotečních úvěrů, dražší ceny pronájmů, dražší energie). A vlivem inflace samozřejmě zdražilo nejen to. I přes to, že jsem velmi pozitivní člověk a nikdy, opravdu nikdy nekončím hodnocení uplynulého roku negativně, letos se bohužel drobné negativity neubráním. Rok 2022 skutečně nákladově pro celou populaci vygradoval ve velkou „drahotu“, a proto závěr roku není z tohoto pohledu příliš veselý.

Bohužel i v roce 2023 se budeme muset obrnit trpělivostí a bude nás stát všechny hodně energie, abychom si udrželi alespoň částečně optimistický pohled na nastalou situaci v ČR. Minimálně první polovina roku 2023 se s jistotou ponese v duchu uplynulého roku. Malé střípky zlepšení mohou nastat až ve druhé polovině roku 2023, nicméně s jistotou to tvrdit nemohu. Avšak abychom skutečně nekončili v oblasti bydlení letošní rok jen negativně, je potřeba mít na mysli a být vděčni za to, že máme nějakou střechu nad hlavou bez ohledu na to, jak drahá tato střecha pro nás aktuálně je. A přepneme-li si mysl na pozitivní vlnu, můžeme být v naději, že ne až za půl roku, ale UŽ za půl roku by možná mohlo dojít k drobnému zlepšení.

Dovolte mi popřát vám krásné a klidné prožití Vánoc. V závěru roku užívejte pohodu a radosti s těmi nejbližšími. Často jsou to vzácné chvíle, a proto se užívejte navzájem!

I v příštím roce jsem vám s čímkoli v oblasti nemovitostí kdykoli k dispozici. Šťastné a veselé!

S námi se prodeje a pronájmu nemovitosti bát nemusíte. Jsme totiž jiní...

KONTAKT
Zobrazit tlačítka
Skrýt tlačítka